1. Кримінальний кодекс

Нововведення до Кримінального кодексу базуються на розробці ефективних превентивних заходів для порушників у сфері державної реєстрації. Відтепер санкції за неправомірні дії можуть сягати 10 років ув’язнення. Таке покарання понесуть порушники за захоплення майнового комплексу чи незаконне обмеження діяльності на території такого комплексу, якщо це завдало значну майнову шкоду (від 344 500 гривень).

За підробку чи збут офіційних документів реєстратору загрожує штраф у розмірі 17 000 гривень, арешт на півроку або обмеження волі до двох років. Якщо ж державний реєстратор видає підробні документи, що мають юридичне значення чи наділяють осіб певними правами, то санкція – обмеження волі до 5 років.

Позбавити державного реєстратора волі до 8 років можливо за зловживання службовим становищем з метою отримання неправомірної вигоди, якщо така спричинила тяжкі наслідки.

  1. Кодекс України про адміністративні правопорушення

У Кодексі України про адміністративні правопорушення передбачили накладання штрафу на осіб, які порушують строки та порядок реєстрації прав на нерухомість та бізнес у розмірі  6800 гривень. Якщо ж протягом року реєстратор «зробить помилку» вдруге, сума штрафу значно збільшиться до 8500 гривень.

  1. Цивільний кодекс

Відтепер учасник повного товариства або товариства з обмеженою відповідальністю зможе вийти з нього тоді, коли на заяві про такий вихід буде стояти підпис учасника, обов’язково засвідчений у нотаріальному порядку. Зазначений механізм зменшить кількість махінацій щодо незаконної зміни учасників товариств.

 /pub/f/8/e/8e64daaf.docx